Foto's Michael Inden

INVLOED VAN PSYCHISCH EN FYSIEK MISBRUIK

Misbruik kan een leven lang een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld je gevoel van eigenwaarde en je functioneren, je gedachten, relaties of op je gezondheid. De invloed van misbruik kan zich ook manifesteren in depressieve gevoelens, vermoeidheid, boosheid, verdriet, onmacht, angsten, verslavingen en vele andere klachten.

Als je te maken hebt gehad met misbruik (of als het nog in je leven voorkomt) zowel seksueel, fysiek, mentaal of emotioneel, dan is de kans groot dat er op het moment van misbruik een afgescheidenheid in jou plaats heeft gevonden.

Daarmee bedoel ik dat als reactie op een traumatische gebeurtenis mensen onbewust een deel hun lichaam of geest kunnen verlaten om datgene dat hen is overkomen niet in vol bewustzijn hoeven te voelen of mee te maken. Het contact met je basis is dan ernstig verstoord.
Als misbruik niet meer in je leven voorkomt, maar de gevolgen daarvan terugkerend zijn in jouw gedachten en/of gedrag, blijf je verbonden met die situatie van toen en blijf je uit verbinding met jezelf. Zo kunnen allerlei klachten zich blijven manifesteren waardoor je enorm veel energie kwijt raakt.

 

EEN VOORBEELD

Door een ervaring van misbruik creëer je onbewust een gedrag dat het mogelijk maakt om de gevolgen van misbruik te kunnen verdragen of zelfs te kunnen overleven.

Een voorbeeld, uiteraard gechargeerd:
Stel dat je als kind meemaakt dat je, als papa thuiskomt, je om het minste of geringste al slaag krijgt. Je denkt dan als kind dat dit normaal is, maar de ervaring blijft letterlijk en figuurlijk zeer pijnlijk.
Je kan dan een gedrag ontwikkelen om zo min mogelijk gezien te worden. En dat loont, want op dagen dat je niet te zien bent als papa thuiskomt, want je krijgt dan geen of minder slaag.

Eenmaal volwassen kan het dan zijn dat je in veel situaties door anderen wordt genegeerd, niet serieus wordt genomen of zelfs letterlijk niet wordt gezien.
Je hebt de houding, om niet gezien te worden, die je als kind tot nut was meegenomen naar het heden. Dan bemerk je dat je gedrag vertoont dat niet vertegenwoordigt wie je werkelijk bent maar wie je bent geworden vanuit het verleden. Als je je realiseert dat deze houding zich in het nu tegen je keert, je niet meer dienstbaar is, weet dan dat je te maken hebt met een aspect, gecreëerd vanuit een ervaring die, in dit voorbeeld, ligt in het verleden.
Door de facilitatie en de R.O.O.T.S. oefeningen die ik aanbied krijg je meer helderheid en inzicht in jouw situatie. Het vraagt moed en compassie voor jezelf om deze situatie aan te gaan. Je gaat op een gegeven moment integreren dat wat je niet meer dienstbaar is zodat er ruimte komt in jezelf. De in het verleden opgedane ervaringen gaan niet meer jouw leven bepalen.

Je komt weer in contact met jouw lichaam, gaat voorbij de tragedie die je hebt meegemaakt en beweegt door van overleven naar leven!


Voor informatie over facilitatie klik hier.
Voor informatie over R.O.O.T.S. klik hier.
Voor informatie over aspecten & integratie klik hier.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.